Inapoi sus
Podul Carol - Charles Bridge din Praga
esti aici : City break Praga // Ce sa vizitezi // Podul Carol - Charles Bridge

Podul Carol - Charles Bridge din Praga

 

Podul Carol ( Charles Bridge) de peste Vltava este in mod sigur unul dintre cele mai frumoase locuri din Praga. Este cel mai vechi pod din oras, construit intre secolele al XIV-lea si al XV-lea, legand malurile raului si este asezat pe 16 piloni. Impodobit cu statui si lampi, formeaza  impreuna cu turnurile gotice de la fiecare capat un monument istoric ce-ti taie respiratia. Nu exista loc mai potrivit in Praga pentru o plimbare de seara.

Podul Judith in stil romanesque

In Evul Mediu trecerea peste rau se realiza cu un pod facut din grinzi, apoi in secolul al X-lea a fost construit un pod de lemn, care era incontinuu amenintat de inundatii. De aceea Regele Vladislav II a construit un pod de piatra in jurul anilor 1170 si l-a numit Podul Judith. A fost predecesorul Podului Carol din prezent. Inca se pot vedea ramasitele acestui pod langa Podul Vechiului Oras. Podul Judith a fost demolat in timpul inundatiilor din 1342.

Numerologia si Podul Carol

Sfantul Imparat Roman Carol II a comandat constructia Podului Carol in secolul al XIV-lea. A pus prima piatra de temelie in 9 Iulie 1357, la ora 5:31. Nu e nici o coincidenta. Aceasta data a fost aleasa cu multa atentie, deoarece realizeaza o interesanta scara numerica. Cand este scrisa cronologic: anul, apoi ziua, luna, ora, formeaza o scara numerica urcatoare si descrescatoare: 1 3 5 7 9 7 5 3 1.

Nu este singura circumstanta “magica” a constructiei Podului Carol. Le puteti vedea pe toate intr-un film proiectat in Turnul Podului Vechiului Oras.

Istoria podului

Podul Carol a fost construit de Petr Parler si finalizat dupa moartea acestuia la inceputul secolului al XV-lea. Are aproape 515 m lungime si 9.5 m latime. A fost numit initial “Podul de Piatra” sau “Podul Praga”, numele de Podul Carol a fost stabilit in jurul anilor 1870.

A fost compromis de inundatii de mai multe ori: in 1432, cand apa a demolat 5 piloni, in 1784 si mai ales in 1890, cand au fost demolati 2 piloni si 3 arcuri.

Lampile cu ulei au fost amplasate pe Podul Carol in 1723 iar scarile care coboara pe Insula Kampa de dedesubt sunt din 1844.

Sistemul de transport in comun traverseaza podul din secolul al XIX-lea. Tramvaiele trase de cai l-au traversat inca din 1883, apoi acestea au fost inlocuite cu tramvaie electrice in 1905. Autobuzele au travesat mai tarziu podul, dar toate aceste mijloace de transport amenintau podul. Automobilele au mai putut traversa podul pana in 1965. Acum este deschis doar pedestrasilor.

Turnurile Podului Carol

Podul Carol are turnuri la fiecare dintre capete.

Turnul Podului Orasului Vechi a fost reconstruit de Petr Parlet. Este impodobit cu statuile lui Carol VI, Wenceslas IV si Sf Vitus in partea de jos si Sf. Procopius si Sf. Sigismund in partea de sus. Este unul dintre cele mai frumoase turnuri gotice din Europa.

Exista doua turnuri de pod in partea Orasului Mic a Podului Carol. Cel mai mic a fost construit initial ca parte a Podului Judith. A fost reconstruit in stil renascentist si micsorat in 1591 dupa un incendiu. Turnul mai mare a fost construit in secolul al XV-lea si constructia acestuia s-a inspirat de Turnul Podului din Vechiul Oras. Poarta dintre cele doua turnuri dateaza din secolul al al XV-lea.

Expozitii permanente: statuia Sf. Vitus, Carol VI, Wenceslas IV, Sf. Adalbert si Sf. Sigismund si o expozitie de fotografii documentand singura inlocuire a statuilor de pe fatada de est.

Program de functionare:
- in Noiembrie - Februarie : 10:00 - 21:00
- in Aprilie - Septembrie : 10:00 - 22:00

Statuile Podului Carol

Podul Carol este decorat cu 30 de statui pe ambii parapeti. Majoritatea dintre ele au fost plasate acolo intre 1706 si 1714. Prima cruce a fost amplasata pe podul Carol in secolul al XIV-lea.

Statuia Bruncvik a fost amplasata acolo inainte de 1503, dar doar piedestalul sau este expus acolo. Statuia se afla in lapidarul Muzeului National iar pe Podul Carol este expusa o replica. Cea mai veche statuie conservata este a Sf. Ioan de Nepomulk din 1683, iar cea mai noua a Sf Cyril si Sf Methodius din 1928.

De-a lungul secolelor multe dintre statui au fost afectate de inundatii. Majoritatea dintre ele au fost reamplasate iar pe pod sunt pastrate doar replici ale acestora. Puteti vizita cateva dintre statuile originale de pe Podul Carol in Lapidarul Muzeului National sau in sala Gorlice la Vysehrad.

Se spune ca atingerea statuii Sf Ioan de Nepomuk din 1683 indeplineste dorinte. De aceea, in prezent cateva parti ale statuii sunt lustruite si arata lucios, de la nenumarate atingeri pline de speranta de-a lungul secolelor.


Vezi harta top 10 locuri de vizitat in Praga in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Praga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe