Inapoi sus
Piata Orasului Vechi, Praga
Principalele atractii din Orasul vechi din Praga
esti aici : City break Praga // Ce sa vizitezi // Orasul vechi

Principalele atractii din Orasul vechi din Praga

 

Mentionat in 1091 est cel mai vechi cartier al orasului Praga si si-a castigat privilegiul de oras in secolul al XIII-lea. Totusi numele lui dateaza din secolul al XIV-lea, cand s-a fondat Noul Oras. Centrul Vechiului Oras a fost dintotdeauna Piata Vechiului Oras, dominata de Biserica Sfintei Týn si de Sala Orasului.


Vezi harta cu ce sa vizitezi in Orasul Vechi din Praga in format mai mare.Poarta Prafului de Pusca (Prašná brána)

Constructia Portii inalte de 65 de metri a inceput in 1475, in timpul domniei Regelui Vladislav II Jagiello, iar scopul ei era sa fie una dintre cele 13 intrari in Orasul Vechi. In 1483 constructia a fost intrerupta, deoarece regele s-a mutat in Castelul Praga. Intre 1875 si 1886, turnul a fost reconstruit si decorat de catre Josef Mocker. Poarta si-a luat numele in secolul XVII, cand a fost folosta pentru a depozita praf de pusca. Astazi gazduieste o mica expozitie despre turn si este deschis pentru admirarea peisajului inconjurator.

Casa Municipala (Obecnídům)

Construita pe locul curtii regale, intre 1906 si 1912, este cladirea cu cel mai proeminet stil art-nouveau din Praga. Deasupra intrarii principale exista un mozaic urias “Omagiu Pragai” de Karel Špillar. In interior e Sala Smetana - cea mai mare sala de concerte din Praga, cateva sali mai mici, sali de conferinta, cafenele si restaurante. In 28 Octombrie 1918, s-a procalamat aici Republica Cehoslovacia si in Noiembrie 1989 au avut loc aici intalniri intre Forumul Civic si regimul comunist.

Strada Celetná (Celetná ulice)

Numita dupa painea impletita care a fost pentru prima data coapta aici in Evul mediu, Strada Celetná este o poteca pentru pietoni care pleaca din Vechiul Oras catre Turnul Prafului de Pusca. Aici se regasesc cateva case importante din punct de vedere arhitectural si istoric, precum La Cei Trei Regi, La Leul Alb, La Soarele Negru si La Vultur. Cea mai interesanta este casa cu fatada cubista numita Casa Fecioarei Negre, care dateaza doar din 1912 si gazduieste o ramura a Muzeului Ceh de Arte Frumoase, cu o expozitie permanenta de Cubism ceh.

Biserica Sf. Iacob (Kostel Sv. Jakuba)

Aceasta frumoasa biserica baroca, a inceput sa fie construita in secolul al XIV-lea, ca si biserica unei manastiri de rit minorit. Exista aproximativ 20 de altare impodobite cu lucrari ale lui Jan Jiří Heinsh, Petr Brandl si Václav Vavřinec Reiner.

Mormantul Contelui Vratislav de Mitrovice este cel mai frumos mormant baroc din Bohemia. In stanga usii principale de intrare atarna un brat mumificat, care se spune ca e acolo de 400 de ani, de cand un hot a incercat sa fure bijuteriile statuii Fecioarei Maria. Legenda spune ca Fecioara l-a prins de mana si l-a strans asa de tare incat a trebuit sa-i fie taiat bratul. Datorita acusticii excelente, in biserica sunt organizate concerte si recitaluri.

Teatrul National

Construit in 1783, acesta este cel mai vechi teatru si unul dintre cele mai bune exemple de stil Neo-clacisist. Redenumit Teatrul Tyl dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in onoarea compozitorului ceh Josef KajetánTyl (secolul XIX), numele s-a reschimbat in Stavovskédivadlo in anii 1990.

Acesta este locul in care opera lui Mozart “Don Giovanni” si-a avut premiera in 23 Octombrie 1834, iar in 1834 aici s-a jucat comedia muzicala “Fidlovačka”. Unul dintre cantecele acestei comedii a devenit mai tarziu imnul ceh.

Carolinum

Fondat de Imparatul Carol  IV in 7 Aprilie 1348, este cea mai veche universitate la nord de Alpi. Mii de studenti germani au parasit universitatea in 1420 cand sustinatorul reformei Jan Hus a devenit rector.

Azi Universitatea Carol are facultati peste tot in Praga si Carolinum adaposteste doar cateva birouri ale facultatii de medicina, Universitatea Club si ocazional ceremonii academice.

Piata Orasului Vechi

Inima orasului Praga inca din secolul al X-lea, piata principala pana la inceputul secolului al XX-lea, cu o suprafata de 1.7 hectare, Piata Orasului Vechi a fost scena unor mari evenimente, atat glorioase cat si tragice.

Aici se gasesc cateva cladiri pictate in culori pastelate de origine gotica sau romanesque. Printre cele mai proeminente exemple se poate aminti Palatul Kinský, Casa Clopotului de Piatra si Casa Štorch. Astazi Piata Orasului Vechi ofera vizitatorilor un birou de informatii turistice, restaurante, cafenele, magazine si galerii de arta.

Biserica Fecioarei dinaintea lui Tyn

Aceasta Biserica gotica a fost construita in 1365 pe locul unei foste biserici in stil romanesque. Cu o multimea de turnuri de 80 m inaltime, aceasta biserica domina piata.

A fost principala biserica husita din Praga intre inceputul secolului al XV-lea si pana in 1620. Cele mai importante trasaturi ale sale sunt poarta decorata cu scene ale patimilor lui Hristos si un altar enorm in stil rococo, pe peretele dinspre nord. Chiar in fata altarului este mormantul astronomului danez Tycho de Brahe care a muncit la curte pentru Imparatul Rudolpf II. Biserica Týn are o oraga enorma si ocazional gazduieste concerte.

Palatul Kinský

Construit intre 1755 si 1765 de Anselmo Lurago, in concordanta cu planurile lui Kilian Ignaz Dientzenhofer, este cea mai frumoasa cladire rococo din Praga. In 1768 a fost cumparata de Štěpán Kinský un diplomat imperial.

In Februarie 1948, de la balconul palatului, Klement Gottwald a proclamat regimul comunist in Cehoslovacia. Astazi, Palatul Kinský apartine Galeriei Nationale.

Monumentul lui Jan Hus

Finalizat in 1915 cu ocazia aniversarii a 500 de ani de la moartea lui Jan Hus, reformatorul ceh, masivul monument domina piata. Arata doua grupuri de oameni, o mama tanara care simbolizeaza renasterea nationala si figura lui Hus care subliniaza autoritatea morala a barbatului care mai bine renunta la propria-i viata decat la credinta sa.

Biserica Sf. Nicolae (Kostel Sv. Mikuláše)

Aceasta biserica a fost finalizata in 1735 de Kilian Dientzenhofer, statuile sale fiind opera lui Antonín Braun. Fiind la inceput biserica Manastirii Benedictene, apartine acum Bisericii Husite Cehoslovace. Pe tavan se pot observa frumoase picturi cu scene din viata Sf Nicolae si a Sf. Benedict, precum si un candelabru minunat. Este locul unde se tin concerte in timpul verii.

Sala Vechiului Oras

Sala stravechiului oras a fost inaugurata in 1338 dupa acordul Regelui Ioan de Luxemburg de infiintare a consiliului orasului. De-a lungul secolelor, in timp ce sala Vechiului Oras se marea, mai multe case au trebuit daramate in imprejuriri pentru a elibera terenul.

O capela gotica si aripa de nord in stil neo-gotic au fost distruse in primavara anului 1945 de catre nazisti. Capela a fost reconstruita. Locul cel mai popular este turnul cu Sala cu Ceasul Orasului (Orloj). Instalat originar in 1410, ceasul a fost reconstruit de maestrul Hanuš in 1490. Este format din trei parti: procesiunea Apostolilor, ceasul astronomic si calendarul. Principala atractie o reprezinta procesiunea celor 12 apostoli. Inaltimea turnului este de 69.5 metri si ofera o perspectiva frumoasa asupra intregului oras.

Casa Celor Doi Ursi Aurii

Construita initial din doua alte case in 1567, are una dintre cele mai frumoase porti in stil renascentist din Praga, adaugata in 1590. In 1885, Egon Erwin Kisch, cunoscut si ca “reporterul Furios” s-a nascut aici.

Biserica Sf. Gall (Kostel Sv.Havla)

Fondata in secolul al XIII-lea, a fost una dintre cele mai importante patru parohii ale Vechiului Oras. A fost unul dintre centrele importante ale miscarii de reforma, Jan Hus si Jan de Nepomulk au predicat aici. In capela este amplasat mormantul cunoscutului artist bohemian baroc Karel Škréta. Inca din Evul Mediu, cea mai cunoscuta piata din Praga s-a tinut pe Strada Havelská.

Biserica Sf. Martin din zid

Folosita pentru a marca granita dintre Vechiul Oras si Noul Oras, numele sau dateaza din perioada cand biserica era parte a zidului orasului, din timpul fortificatiei Vechiului Oras. Fiind la inceput o biserica in stil romanesque, a fost de doua ori renovata in stil gotic. In timpul Miscarii Husite in 1414, a fost biserica unde s-a oferit impartasanie tuturor, nu doar preotilor.

Biserica Sf. Giles

Biserica a fost fondata in 1371 pe locul unei foste biserici in stil romanesque. In 1420 a devenit o biserica husita de parohie, dar in timpul Contra-Reformei dominicanii au intrat in posesia ei. Inauntru se gaseste mormantul pictorului Václav Reiner, cel care a realizat frescele de pe tavan.

Capela Betleem

Este reconstructia fidela a capelei originare din secolul al XIV-lea, in care a predicat Jan Hus intre 1402 si 1413. Predata iezuitilor dupa batalia Muntelui Alb din 1620, biserica a fost complet reconstruita si in 1786 a fost construita o cladire rezidentiala pe acelasi loc. Dupa niste ilustratii vechi, capela a fost reconstruita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Palatul Clam-Gallas

Numit dupa bogatul patron al artelor frumoase, Václav Gallas, aceast uimitor palat baroc a fost construit de catre Johann Bernhard Fischer de Erlach intre 1713 - 1719. Exista cateva statui sculptate de catre Matthias Bernhard Braun si un teatru unde Beethoven a cantat cateva dintre piesele sale. Palatul a fost restaurat si gazduieste azi Ahivele Municipale din Praga.

Piata Mariánské

Statuia rabinului Löw si statuia Omului de Fier domina piata dinspre cornurile Salii Orasului construit in 1912. Un zid verde de gradina izoleaza palatul Clamm-Gallas de partea de sud a pietei. Tot acolo e si statuia River Vltava facuta de Václav Práchner in 1812. Aceasta statuie mai e cunoscuta si sub numele Terezka.

Strada Carol

Numita la inceput Strada Iezuitilor, in secolul al XII-lea aceasta strada medievala ingusta a fost parte a Rutei Regale si a legat dintotdeauna Vechiul Oras cu Podul Carol si cu Piata Orasului. Mai exista cateva case originale in stil gotic si renascentist precum: Palatul Colloredo-Mansfeld, La Coroana Franceza, Palatul Schönfeld, La Stiuca Albastra, La Sarpele Auriu. Multe dintre acestea au fost transformate in magazine pentru a atrage turisti.

Palatul Lorzilor de Kunštát

Acest palat a fost construit in jurul anului 1200. La parter se afla trei dintre cele mai bine pastrate camere in stil romanesque, din Praga. Casa a fost marita in stil gotic de catre Lorzii de Kunštát si Poděbrady in secolul al XV-lea. Astazi gazduieste expozitii istorice in cinstea lui George de Poděbrady, un rege husit, care a locuit acolo o perioada.

Clementinum

A fost in trecut un colegiu iezuit infiintat in fosta Manastire Dominicana a Sf. Clement, intre 1653-1723. Este cel mai mare complex de cladiri din Praga dupa Castelul Praga. Este format din Biserica Sf. Clemens si Biserica Sf. Salvator. Cand iezuitii au parasit Praga in 1773, Clementinum a devenit Universitatea Praga si Biblioteca Nationala. Deasemenea, in Capela Oglinzilor se sustin deseori concerte.

Piata Cavalerilor Crucii

Localizata in fata Turnului Podului Vechiului Oras, ofera privelisti frumoase peste raul Vltava. Aceasta mica piata este ingradita pe trei parti de Biserica Sf. Francis, Biserica in stil baroc a Sf. Salvator si de Turnul Podului Vechiului Oras.

In centrul pietei se afla o statuie din bronz a lui Carol IV, descoperita in 1848 in onoarea aniversarii a 500 de ani de la fondarea Universitatii Carolinum din Praga.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Praga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe