Inapoi sus
Piata Wenceslas, Praga
Principalele atractii din Orasul nou din Praga
esti aici : City break Praga // Ce sa vizitezi // Orasul nou

Principalele atractii din Orasul nou din Praga

 

Atent planificatul Oras Nou a fost fondat de Carol IV in 1348. De doua ori mai mare ca si Orasul vechi, a fost in pricipal locuit de comercianti si de muncitori. In secolul XIX fortificatiile exterioare au fost demolate si reconstruite in forma prezenta. Azi nu este unul dintre locurile cele mai atractive pentru turisti, mai ales din cauza elementelor sale moderne.


Vezi harta cu ce sa vizitezi in Orasul Nou din Praga in format mai mare.Piata Wenceslas (Václavské náměstí)

A fost initial o piata de cai, luandu-si numele actual la mijlocul secolului al XIX-lea. Piata Wenceslas este centrul principal al modernului oras Praga, fiind inconjurata de magazine, cinematografe, cladiri de birouri, hoteluri, restaurante si cafenele. Piata lunga de 750 m si lata de 60 a constituit un loc important in istoria ceha.

In 1969 un student ceh, numit Jan Palach, si-a dat foc in semn de protest fata de Tratatul de la Varsovia, iar in Noiembrie 1989 aici au avut loc confruntari brutale intre protestanti si politie, care au dus la Revolutia de Catifea si sfarsitul comunismului in Cehoslovacia. In mijlocul pietii este un monument al Sf. Wenceslas calare si insotit de alti sfinti protectori ai cehilor.

Biserica Fecioarei Zapezii (Kostel Panny Marie Sněžné)

Infiintata cu intentia de a fi cea mai mare biserica din Praga, aceasta a fost fondata in 1347 de catre Carol IV, dar doar altarul a fost finalizat. Biserica a jucat un rol important in timpul Miscarii Husite, fiind punctul de rezistenta al husitilor. Jan Želivský, liderul husitilor, a predicat in aceasta biserica si a fost inmormantat aici dupa executia sa din 1422. In 1603 Biserica a fost restaurata de catre franciscani. In spatele bisericii este Capela Fecioarei Pasov (Kaple Panny Marie Pasovské) unde sunt gazduite temporar expozitii de arta.

Gradina Franciscana (Františkáns kázahrada)

A fost la origine o radine construita de franciscani langa Biserica Fecioarei Zapecii, fiind azi un loc plin de pace si liniste in apropierea Pietii Wenceslas. Inca din 1980 s-au plantat aici cateva plante cultivate de franciscani in secolul al XVII-lea.

Muzeul National (Národní muzeum)

Muzeul National din Praga

Fondat in 1818 ca si muzeu de istorie, simbolul arhitectural al Renasterii nationale Cehe a fost terminat in 1890 intr-un stil neo-renascentist. Este asezat pe partea mai inalta a Pietii Wesceslas si are o inaltime de peste 70 m.

Fatada sa, sala, scarile si rampa sunt toate decorate cu sculpturi apartinand unor artisti cunoscuti. Inauntrul cladirii exista multe picturi istorice realizate de František Ženíšek, Václav Brožík si Vojtěch Hynais. Exista expozitii momentane dar si colectii permanente de arheologie, antropologie, mineralogie, istorie si numismatica.

Opera de Stat (Státní opera)

La inceput un teatru german, aceasta cladire in stil neo-rococo a fost proiectata de faimosi arhitecti din Viena si a fost construita in jurul anului 1886 pentru a rivaliza cu Teatrul National Ceh. Pe frontonul fatadei in stil clasic sunt reprezentate figurile lui Dionysos si a Thaliei. Pana in 1882, directorul teatrului a fost Bedřich Smetana, iar in 1945 a devenit principala casa de opera a orasului.

Biserica Sf. Ignatius (Kostel Sv. Ignáce)

Este o biserica tipic iezuita, in stil baroc, construita de Carlo Lurago, care a inceput proiectul in 1665 si de Paul Ignatz Bayer. Ultimul a adaugat turnul bisericii in 1687. Scopul bisericii a fost acela de a impresiona credinciosii de puterea si stralucirea credintei iezuite, astfel ca exista o multime de sculpturi si statui ale sfintilori iezuiti si cehi.

Colegiul Iezuit (Jezuitská kolej)

Construit de Carlo Lurago si Paul Ignaz Bayer intre 1656 si 1702, Colegiul Iezuit ocupa jumatate din Piata Carol. Convertit in spital militar in 1773, Colegiul Iezuit este acum un spital universitar, parte a Universitatii Carol.

Piata Carol (Carolovo náměstí)

Initial o piata de vite, piata a fost fondata de Carol IV ca principalul centru al noii parti a orasului Praga. Este cea mai mare piata acoperita din Praga si una dintre cele mai mari din Europa.

Sala Noului Oras (Novo městskáradnice), care s-a achitat de servicul destinat pana in 1784, a fost construita  intre 1377-1418. Renovata in 1905 sala este in prezent folosita in scopuri administrative, culturale si la evenimente sociale.

O alta atractie este Catedrala baroca a Sf. Ignatius (Chrám Sv. Ignáce) finalizata in 1670 de Carlo Lurago si Manastirea Emaus (Emauzský klášter), fondata in 1347. Extraordinarele serii de fresce din altar reprezinta cea mai mare colectie de picturi medievale pe pereti din afara Italiei.

De la mijlocul secolului al XIX-lea, Piata Carol a devenit un parc. Azi este inconjurata de strazi aglomerate, dar cu multitudinea de statui ale scriitorilor, oamenilor de stiinta si artistilor cehi ramane inca un loc minunat de odihna si relaxare.

Biserica Sf. Cyril si a Sf. Metodius (Kostel Sv.Cyrila a Metoděje)

Construita in anii 1730 de Kilian Ignaz Dientzenhofer si dedicata  Sf. Carles Borromeo, aceasta biserica baroca a servit ca biserica pentru preotii pensionati. Inchisa in 1783 si restaurata in anii 1930, biserica a fost rededicata Sf. Cyril si Sf. Metodius.

Este, deasemenea, amintita ca locul unde au stat ultima data parasutisti care l-au asasinat pe Protectorul Imperial Nazist, Reinhard Heydrich, in Mai 1942 si care au luptat pana la moarte decat sa se predea. Pe peretele exterior al criptei  este asezata o placa memoriala, si pot fi vazute si gaurile de glont facute de armele germane.

Casa Faust (Faustův Dům)

Construita in secolul al XIV-lea si fiind proprietatea Printului alchimist Václav de Opava, Edward Kelley (secolul al XVI-lea) si a Contelui Ferdinand Mladota in secolul XVIII, aceasta vila in stil baroc este asociata cu legenda diavolului, Faust.

Manastirea Slavona (Klášterna Sovanech)

Manastirea a fost fondata in 1347 de croatii benedicteni. Serviciul religios avea loc in vechea limba slava, de aici si numele Manastirii. In 1446 s-a infiintat aici un Ordin husit.

Aflata in proprietatea spaniolilor benedicteni in secolul al XVII-lea, manastirea baroca a fost preluata de germanii benedicteni si reconstruita in stil neo-gotic. Desi multe dintre picturile peretilor au fost distruse in cel Doilea Razboi Mondial, mai raman cateva picturi, din secolul al XIV-lea, demne de admirat.

Biserica Sf. Stefan (Kostel Sv. Štěpána)

A fost fondata de Carol IV in 1351 ca si biserica de parohie, si finalizata in 1401. Capela Branberg a fost construita la sfarsitul secolului al XVII-lea. Aici se afla mormantul lui Matthias Braun, un sculptor baroc. Principala atractie a bisericii este frumoasa pictura in panel a Mariei, datand din 1472.

Biserica Sf. Ursula (Kostel Sv. Voršily)

Aceasta biserica baroca, cu picturi baroce pline de viata pe altar, a fost construita ca parte a unei manastiri ursuline din secolul al XVII-lea. Fatada mai pastreaza inca sculpturile originale, iar in fata bisericii se afla statuia Sf. Ioan Nepomuk. Biserica a fost resturnata la ordinul ursulinelor si a devenit o scoala catolica.

Teatrul National (Národní divadlo)

Fondat in totalitate din donatii private si creat de cei mai importanti artisti ai acelei perioade, Teatrul National in stil neo-renascentist este dintotdeauna cel mai important simbol al renasterii culturale cehe. Deschis in 1881 cu opera “Libuše” de Bedřich Smetana, capodopera arhitectului Josef Zítek a ars in totalitate doua luni mai tarziu, dar a primit din nou fonduri si a fost reconstruita in doi ani. Cortina scenei a fost lucrata de Vojtěch Hynais, iar picturile de pe tavan ii apartin lui František Ženíšek.

Astazi teatrul este folosit pentru balet si opera, precum si pentru teatru.

Noua scena a Teatrului National a fost construita de arhitectul Karel Prager in anii 1970 din placi de marmura cubaneza si sticla.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Praga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe