Inapoi sus
Cursul si ghidul monetar in Praga
esti aici : City break Praga // Informatii utile // Cursul si ghidul monetar

Cursul si ghidul monetar in Praga

 

Unitatea monetara/ moneda oficiala a Republicii Cehe este Coroana ceha (Ceska Koruna) abreviata ca Czk (international) sau Kč (ceha).
1 Czech Koruna este divizibila in 100 hellers. Banii cehi consista in 7 bancnote (50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000) si 7 monede (50 heller, 1 Czk, 2 Czk, 5 Czk, 10 Czk, 20 Czk, 50 Czk)

Cardurile de credit sunt acceptate in majoritatea magazinelor, restaurantelor si exista cate un bancomat la fiecare colt, deci puteti retrage bani cand doriti, nu trebuie sa schimbati atat de multi. Dar daca hotarati sa o faceti, va rugam cititi sfaturile urmatoare ca sa aflati cum puteti schimba bani in conditii de siguranta. Problemele sunt asemanatoare cu cele din cele mai vizitate orase ale lumii.

Fiti atenti la persoanele care ofera servicii de schimb de bani pe strada, de obicei la o rata extrem de mare. E foarte posibil sa fiti inselati sau jefuiti. Cele mai obisnuite povesti sunt despre escrocii care vand bani bulgaresti in loc de cehi. Astfel e bine sa memorati cum arata bancnotele cehe. Alti escroci pun hartii fara valoare intre bancnotele obisnuite, ca sa para o suma mare de bani. Cand va apucati de numarat si observati ca ati fost inselat, ei sunt deja disparuti.

Birourile de schimb valutar din aeroport, statiile de metrou si de autobuz sau oriunde de pe strada sunt perfect legale si sigure, dar unele folosesc o etica de vanzare gresita. Chiar daca vedeti ca afiseaza semnul prin care anunta ca ofera rata de schimb cu 0% comision, fiti atenti. Cele mai obsnuite trucuri sunt urmatoarele: arata o rata de schimb pentru VANZAREA Coroanei Cehe, astfel ca rata arata foarte bine, dar rata de CUMPARARE a Coroanei cehe este complet alta/mai dezavantajoasa. Un alt truc este ca arata o rata foarte buna de schimb, dar este un semn mic care spune ca acea rata este valabila doar cand cumparati ma mult de 40,000 Czk (sau suma similara).

Deci unde puteti schimba bani? Desi e posibil sa nu primiti cele mai bune rate de schimb, bancile ofera cele mai bune servicii de schimb valutar. Printre bancile cu cele mai multe birouri de schimb din Praga si din Republica Ceha se numara: CSOB (Cesko-slovenska Obchodni Banka), KB (Komercni Banka) si Ceska Sporitelna.

In cazul in care doriti sa schimbati bani la o casa de schimb valutar in Praga, va sfatuim mai intai sa intrebati cat primiti exact pe suma ce  dorit isa o schimbati, si abia apoi sa inmanati banii.

Carduri de credit in Praga

Multe dintre hotelurile sau restaurantele de marime medie sau mica accepta carduri de credit. Puteti folosi cardul ca sa primiti bani in avans sau sa retrageti bani de la ATM-uri, dar taxele vor fi mai mari decat cu un card de debit.

Cecurile de calatorie

Cecurile de calatorie nu prea sunt folosite aici, deoarece nu sunt acceptate de magazine si restaurante si pot fi schimbate doar la banca sau la birourile de schimb valutar.

Bacsisurile in Praga

Bacsisurile in restaurantele din Praga nu sunt incluse pe nota de plata. Cele mai multe din locurile vizitate de turisti afiseaza mesajul “Tips not included” (in engleza “Nu este include bacsisul”) pe nota de plata. Rata normala de bacis este de 10% din total.

Practica in puburi, cafenele sau restaurante este rotunjirea in sus a notei de plata pana la urmatorii 10 Kč (sau urmatorii 20 Kč daca nota de plata este peste 200 Kč). Protocolul in astfel de cazuri este ca personalul sa va inmaneze nota de plata, iar dumneavoastra sa intindeti banii, sa-i spuneti valoarea pe care doriti sa o platiti cu bacsisul inclus. Restul e de obicei numarat incepand cu bancnotele mari si pana la cele mai mici monede. Daca spuneti děkuji (multumesc) in timpul acestui proces, personalul se va opri din numarat si va presupune ca restul este bacsis.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Informatii utile despre Praga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe