Inapoi sus
Ceasul Astronomic din Praga
esti aici : City break Praga // Ce sa vizitezi // Ceasul Astronomic

Ceasul Astronomic din Praga

 

Cea mai populara parte a Turnului este sala ceasului orasului. Ceasul Astronomic al orasului Praga este unul dintre cele mai vechi si mai elaborat construite ceasuri din lume. A fost instalat pentru prima data in 1410, iar mai tarziu ceasul a fost reconstruit de Maestrul Hanus in 1490.

Ceasul are trei componente principale:

  • cadranul astronomic reprezentand pozitia soarelui si a lunii pe cer si prezentand alte numeroase detalii astronomice
  • “Procesiunea Apostolilor”, o miscare ce are loc o data pe ora, aratand figurile Apostolilor si alte sculpturi ce sunt miscate
  • un cadran cu un calendar si medalioane reprezentand fiecare lunile calendaristice.

Multimea se aduna cu mult inainte pentru a vedea acest spectacol. In timpul zilei, de la ora 09:00 pana la ora 21:00, ceasul raspunde la comenzi la fiecare ora. Figura Mortii suna la un clopot si cei 12 Apostoli apar deasupra. Canta un cocos si apare Turcul care isi scutura capul in necredinta, Avarul care se uita la un sac plin de aur si Vanitatea care se admira intr-o oglinda.

Ceasul Astronomic arata timpul pentru 4 zone:

  • Timpul Europei centrale - este marcat de bratul cu soare care se misca in jurul numerelor romane, in jurul marginii interioarei a fetei ceasului
  • Vechiul timp bohemian - in concordanta cu regula masurarii timpului, ziua noua incepe la apusul soarelui. Este marcata cu numere gotice de aur pe inelul exterior al principalei fatete a ceasului.
  • Timpul stelar - acesta este aratat in numere romane. Sub ceasul principal este un alt disc de calendar care indica ziua, saptamana si luna.
  • Timpul babilonian - ziua dureaza de la rasarit pana la apus, asta insemnand ca in timpul verii zilele sunt mai lungi decat iarna.

Sfaturi: nu ratati sa luati liftul catre varful Salii Orasului pentru privelisti uimitoare.

Adresa ceasului astronomic din Praga
Staromestskenam. 1, Praga 1, (Piata Vechiului Oras)

Programul de vizita al ceasului astronomic din praga
- Luni : 11:00 - 18:00
- Marti - Duminica : 09:00 - 18:00
Turnul este deschis intre 09:00 - 20:00 (doar daca cladirea nu este inchisa pentru ocazii speciale, sau folosita de Primaria orasului Praga)

Intrare in Sala Orasului : 100 CZK
Intrare in Turn : 100 CZK (Turn)
Intrarea este libera cu Cardul Praga

Stiati ca ...

Statuile apostolilor, care fac parada in ferestrele de deasupra ceasului astronomic in fiecare ora, nu sunt originalele; acestea au fost distruse de incendiul ce a stopat Revolta din Praga din 8 mai 1945.


Vezi harta top 10 locuri de vizitat in Praga in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Praga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe