Inapoi sus
Castelul din Praga
Castelul din Praga si Hradcany
esti aici : City break Praga // Ce sa vizitezi // Castelul din Praga

Castelul din Praga si Hradcany

 

Castelul Praga este cel mai vizitat loc din Praga. Este cel mai mare castel antic din lume (570 m lungime, 128 m latime, suprafata 7.28 hectare)

Construit in secolul al XIX-lea de Printul Bořivoj, castelul s-a transformat dintr-o fortareata facuta din lemn si inconjurata de bastioane de pamant in forma impresionanta pe care o are acum. Fiecare conducator si-a adus propriul aport astfel ca exista un amestec de stiluri. Castelul Praga a avut 4 mari reconstructii, dar isi pastreaza fatada clasica ce dateaza din secolul al XVIII-lea, din perioada Reginei Maria Teresa.

Castelul are trei curti si a reprezentat intotdeauna Scaunul conducatorilor cehi, precum si resedinta oficiala a acestora. Alocati-va cel putin jumatate de zi (fara a include vizite la muzeu) daca doriti sa-l examinati in amanunt.

Programul de functionare
Complexul castelului este deschis zilnic intre 05:00 pana la 24:00 in perioada 26 Martie - Octombrie.
Intre 15 Noiembrie si 26 Martie programul este intre 09:00 - 17:00.


Vezi harta cu ce sa vizitam in jurul castelului din Praga in format mai mare.Capela Sfintei Cruci (Kaplesv. Kříže)

Capela Sfintei Cruci a fost proiectata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si remodelata la mijlocul secolului al XIX-lea. Obisnuia sa fie tezaurului Catedralei Sf. Vitus. Exista aici obiecte de cult precum relicve, busturi, crucifixe, altare, vestminte, chivote, biblii, placi, picturi, bijuterii, arme placate cu aur si argint.

Galeria de picturi a Castelului Praga (Obrazárna Pražského hradu)

Creat in 1965, galeria gazduieste picturi din secolele XVI - XVIII. Printre cele mai vestite se numara tabloul lui Tituan - Toaleta unei domnisoare tinere, tabloul lui Rubens - Intalnirea olimpienilor si cel al lui Guido Reni - Centaurul Nessus rapind-o pe Deianeira. Mai exista sculpturi si picturi ale artistilor de stil baroc si a multe dintre picturile lui Rudolph al II-a (Imparat intre 1575-1611).

Grajdurile imperiale (Císařská konírna)

Gazduiesc prezentari de arta temporale.

Sala spaniola (Španělskýsál) si Galeria Rudolf (Rudolfova galerie)

Sunt printre cladirile convertite pentru stat. Sunt deschise publicului o singura data pe an, la inceputul lunii Mai.

Catedrala Sf. Vitus (Katedrála Sv. Víta)

Interiorul Catedralei Sf Vitus Praga

Piatra de temelie a catedralei a fost depusa in 1344 de catre Imparatul Carol IV. Primul arhitect a fost Matthias de Arras, iar dupa moartea lui i-a luat locul Petr Parler care a finalizat in mare parte structura, in stilul gotic. In secolele urmatoare au fost adaugate detalii renascentiste si baroce, iar munca a fost finalizata in 1929. Cea mai frumoasa dintre capele, Capela lui Parler a Sf. Wenceslas gazduieste bijuteriile coroanei si mormantul “Bunului rege” Wenceslas.

Se gasesc multe exemple superbe de sticla pictata din secolul XX, precum si minunate piese de arta, de exemplu relieful in lemn facut de Caspar Bechterle care prezista fuga lui Frederik Palatine din Praga in 1621, si Crucifixul de lemn facut de František Bílek.

Cripta regala contine ramasitele lui Carol IV, Wenceslas IV, George de Poděbrady si Rudolf II. Din Turnul Mare veti avea parte de privelisti excelente in zilele senine.

Complexul Castelului Praga
Intrarea este libera; se percepe taxa la intrarea in cripta.
Este deschis zilnic intre 09:00 - 17:00.

Vechiul Palat Regal (Starý Královský Palác)

Vechiul Palat Regal din Praga

Datand din 1135, este unul dintre cele mai vechi parti a castelului. A fost scaunul printilor bohemiani, dar din secolul al XIII-lea pana in secolul al XVI-lea a fost palatul regelui. Sala Vladislav (Vladislavskýsál), situata in centrul palatului, era folosita pentru banchete, consilii, incoronari si pe vreme rea la turniruri. Celelalte parti sunt Scarile Calaretului (Jezdeckéschody), locul unde toti presedintii cehi si-au depus juramantul, Aripa Ludvig vestita pentru defenestrarea din 1618, Camera cilindrica a Noului Pamant, Vechiul depozit cu harti si titluri de proprietate si Capela tuturor sfintilor.

Vechiul Palat Regal este deschis zilnic :
Aprilie - Octombrie intre 09:00 - 17:00
Noiembrie - Martie intre 09:00 - 16:00

Turnul de praf de pusca Mihulka (Prašná věž)

Turnul de praf de pusca din Praga

Acest turn a fost construit la sfarsitul secolului al XV-lea, prima data ca parte a defensivei castelului, mai tarziu a functionat ca atelier pentru tunuri si clopote. In timpul domniei lui Rudolf al II-lea (1575-1612) acest turn a devenit laboratorul alchimistilor iar apoi a fost folosit ca depozit pentru praf de pusca, pana in 1754. Astazi e un muzeu al alchimiei, faurirea de clopote si tunuri in epoca renascentista a castelului Praga.

Manastirea Sf. George (Klášter Sv. Jiří)

Deschisa in 973 de Boleslav II a fost prima manastire din Bohemia. In 1782 a fost transformata in baraca, din 1962-1974 reconstruita si azi este o ramura a Galeriei Nationale, gazduind o colectie excelenta de arta ceha din perioada renascentista si baroca.

Basilica Sf. George (Bazilika Sv. Jiří)

Fondata de printul Vratislav in secolul X, este cea mai bine pastrata biserica in stil romanesque din Praga, desi fatada e in stil baroc din secolul al XVII-lea. Acustica de aici o face locul ideal sustinerii de concerte de muzica clasica.

Gradina regala (Královská zahrada)

Aceasta gradina a fost creata in 1535 pentru Ferdinand I. Este unul dintre locurile cele mai recomandate pentru plimbari, mai ales in timpul primaverii. Gradina Leilor este locul unde Imparatul Rudolf II isi avea gradina zoologica. Tot acolo e si Fantana Cantatoare de bronz si Gradina de azalee si lalele, locul unde lalelele au fost pentru prima data aclimatizate in Europa, inainte sa fie duse in Olanda.

Sala de jocuri si de baluri (Míčovna)

Este cea mai frumoasa cladire a Gradinilor Regale, locul unde habsburgii au jucat o prima versiune a badmintonului. Cand jocul s-a demodat, cladirea a fost transformata in grajd iar azi e deschisa doar pentru expozitii.

Palatul de Vara - Belvedere (Letohrádek Kralony Anny)

Este cea mai autentica cladire construita in stilul renascentist italian din afara Italiei. Constructia a inceput in 1538, pana in 1564, in onoarea iubitei sotii a lui Ferdinand, Anna. Gazduieste expozitii temporare de arta moderna.

Scoala de calarie (Jízdárna)

A fost construita la sfarsitul secolului al XVII-lea si de la sfarsitul anilor 1940 serveste ca si galerie temporara pentru expozitii de arta moderna.

Potecile Aurite (Zlatá ulička)

Potecile aurite din Praga

Numite dupa aurarii care locuiau acolo in secolul XVII, Potecile Aurite este un loc popular, cu casute colorate construite chiar intre arcurile peretilor Castelului. In secolele XVIII si XIX acestea au fost ocupate de proscrisi, mai tarziu acolo s-a nascut scriitorul Franz Kafka (casa cu numarul 22) si laureatul la premiul Nobel poetul Jaroslaf Seinfert. Majoritatea dintre ele sunt azi magazine de suveniruri.

Program de functionare :
- Aprilie - Octombrie zilnic intre 09:00 -17:00
- Noiembrie - Mai zilnic intre 09:00 - 16:00
Intrare costa 50 CZK (sau poate fi parte a biletului pentru castel)

Turnul Alb (Bílávěž)

Este locul unde chimistul irlandez Edward Kelley a fost intemnitat de catre Rudolf al II-lea.

Turnul Daliborka (Daliborka)

Acest turn a fost construit in secolul al XV-lea si a fost numit dupa Dalibor al Kozojedy care a fost intemnitat aici in 1448 pentru ca a sustinut o revolta a taranilor. Dupa cum spune legenda, el a invatat sa cante la vioara si cantecul sau inca poate fi auzit prin castel. Povestea aceasta a fost folosita de Bedřich Smetana in opera sa Dalibor.

Palatul Lobkowicz (Lobkowiczký palác)

Construit in 1570, este o ramura a Muzeului National cu o colectie ceha istorica de pana la 1884, incluzand replici ale bijuteriilor coroanei si sabia cu care a fost executat Jan Mydlář.

Muzeul jucariilor (Muzeum hraček)

Acest muzeu privat se spune ca e al doilea de acest fel ca marime din lume.

Palatul Schwarzenberg (Švarcenberský palác)

Construit original pentru familia Lobkowicz, a trecut prin mai multe maini pana cand a fost achizitionat de familia Schwarzenberg in 1719. Gazduieste un Muzeu Militar din 1945.

Palatul arhiepiscopului (Arcibiskupský palác)

Cumparat de Ferdinand I in 1562 pentru primul Arhiepiscop catolic, reprezinta scaunul arhiepiscopiei de atunci. In perioada de dupa 1621 a reprezentat un simbol puternic al dominatiei catolice asupra orasului precum si asupra teritoriului ceh. Este deschis public inainte cu o zi de Marea Vinere.

Palatul Sternberg (Šternberský palác)

Numit dupa Franc Josef Sternberg care a fondat Societatea de Arta a Prietenilor Patrioti in Bohemia in 1796, gazduieste valoroasa colectie de arta europeana din secolele XIV - XVIII a Galeriei Nationale, cum ar fi opere de-ale lui Goya sau Rembrant.

Program de functionare
Marti-Duminica intre 10:00 -18:00

Palatul Černín (Černínský palác)

Acest palat a fost construit in 1668 pentru Ambasadorul Imperial la Venetia. A fost grav afectat in 1757 cand Prusia a bombardat Praga si 100 de ani mai tarziu a fost vandut statului. Din 1918 a fost sediul Ministerului de Afaceri Externe. In 1948 ministrul strain, democrat si anticomunist Jan Masaryk s-a aruncat de pe fereastra unei bai si a murit. Inca nu este clar daca a fost sinucidere sau o crima planificata de serviciul secret comunist.

Nu este deschis publicului.

Biserica Loreta

Aceasta extraordinara biserica pentru pelerini a fost construita in 1626 in stil baroc cu ajutorul fondurilor donate de Contesa Lobkowitz. Cu designul sau grandios si povestile miraculoase, a constituit parte a campaniei lui Ferdinand al II-lea de a recatoliciza cehii. Merita vazuta in special frumusetea etajului I.

Manastirea capucinilor (Kapucínský klášter)

Fondata in 1600, a fost prima manastire de acest fel din Bohemia. Este legata de vecina sa Loreta si este vestita datorita statuii facatoare de minuni a Fecioarei cu Pruncul. In fiecare an de Craciun are loc un spectacol al Nasterii lui Isus.

Manastirea Strahov (Strahovský klášter)

Biblioteca Strahov din Praga

Fondata in 1140 de catre Vladislav II, Manastirea Strahov a fost finalizata in secolele XVII - XVIII. A functionat pana cand guvernul comunist a inchis-o.

Acum e o manastire functionala si un muzeu. Inauntru este Biserica Crucea Sf. Roch, Biserica Adormirea Maicii Domnului si Galeria de pictura Strahov. Cea mai mare atractie este Biblioteca Strahov - cea mai mare biblioteca monastica din tara.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Praga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe