Inapoi sus
Vechiul Cimitir Evreiesc din Praga
Principalele atracti din Cartierul evreiesc din Praga
esti aici : City break Praga // Ce sa vizitezi // Cartierul evreiesc Iosefov

Principalele atracti din Cartierul evreiesc din Praga

 

Numit dupa imparatul Josef al II-lea, a carui reforma i-a ajutat pe evrei sa-si castige existenta mai usor, cartierul Evreiesc din Praga pastreaza ramasitele fostului ghetou evreiesc. Desi multi dintre evrei au murit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sau au fost fortati sa paraseasca tara, comunitatea evreilor din Praga numara momentan 5000-6000 de persoane. Aici exista doua figuri sinonime cu aceasta parte a orasului Franz Kafka (1883 – 1924) si misticul humunculus Golem creat de Jehuda ben Bezalel, cunoscut deasemenea si ca Rabinul Löw.


Vezi harta cu ce sa vizitezi in Cartierul Evreiesc din Praga in format mai mare.Vechiul Cimitir Evreiesc (Starý židovský hřbitov)

Fondat in 1478, este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa. Oamenii trebuiau ingropati unii peste altii din cauza deficitului de spatiu. Exista peste 12 straturi si peste 12.000 de pietre de capatai. Se crede ca 100.000 de oameni sunt ingropati aici, ultimul fiind Moses Beck in 1787. Cele mai proeminente morminte sunt cele al lui Mordechai Maisel si al Rabinului Löw.

Adresa Vechiului Cimitir Evreiesc
U staréhohřbitova, Josefov, parte a Museului Evreiesc

Program de functionare
Deschis in fiecare zi din Aprilie - Octombrie de Duminica-Vineri intre 09:00 si 18:00 si respectiv in lunile Noiembrie-Martie intre 09:00 - 16:30.
Este inchis Sambata si in timpul sarbatorilor evreiesti.

Sinagoga Pinkas (Pinkasova Synagóga)

Fondata in 1479 de rabinul Pinkas, aceasta sinagoga a fost reconstruita de multe ori pe parcursul secolelor. Exista o galerie a femeilor, adaugata la inceputul secolului al XVII-lea. Inca de dupa cel de-al Doilea razboi Mondial, a servit ca loc memorial al tuturor celor 77.297 de evrei cehoslovaci, victime ale nazismului. Numele lor sunt inscrise pe pereti. Totodata, mai exista si o colectie de picturi si desene ale copiilor concentrati in tabara Terezín in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Adresa Sinagoga Pinkas
Široká 3, Josefov, parte a Museului Evreiesc

Program de functionare Sinagoga Pinkas
Deschis in fiecare zi din Aprilie - Octombrie de Duminica-Vineri intre 09:00 si 18:00 si respectiv in lunile Noiembrie-Martie intre 09:00 - 16:30.
Este inchis Sambata si in timpul sarbatorilor evreiesti.

Sinagoga Klausen (Klausová synagóga)

Aceasta sinagoga baroca a fost finalizata in 1694. Aici exista aici o buna colectie de scrieri evreiesti si de manuscrise, o expozitie de traditii si obiceiuri evreiesti si deasemenea o colectie de picturi si desene ale copiilor concentrati in tabara Terezín in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Adresa Sinagoga Klausen
U staréhohřbitova 3, Josefov; parte a Museului Evreiesc

Program de functionare
Deschis in fiecare zi din Aprilie - Octombrie de Duminica-Vineri intre 09:00 si 18:00 si respectiv in lunile Noiembrie-Martie intre 09:00 - 16:30.
Este inchis Sambata si in timpul sarbatorilor evreiesti.

Sinagoga Veche-Noua (Staronová synagóga)

Construita in jurul anului 1270, este cea mai veche sinagoga functionala din Europa si una dintre primele cladiri in stil gotic din Praga. Pe zidul dinspre est este Sfanta Arca in care se pastreaza sfintele scroluri din Torah, iar pe zid sunt abrevieri biblice evreiesti.

Adresa Sinagoga Veche-Noua
Parizska si Červená, Josefov

Sinagoga Mare (Vysoká synagoga)

Numita asa deoarece sala de rugaciuni e la etajul I. Aceasta sinagoga a fost construita in secolul al XVI-lea si finantata de Mordechai Maisel, primarul Orasului Evreiesc. Exista aici o expozitie de mansoane de Torah, perdele, ornamente de argint si deasemenea un Muzeu Evreiesc la parter.

Sala Orasului Evreiesc (Židovskáradnice)

Aceasta sinagoga a fost construita de Mordechai Maisel in 1586, iar fatada in stil rococo a fost adaugata in secolul al XVIII-lea. Aici exista un turn cu ceas cu figuri evreiesti a caror ace se invart invers, deoarece evreii citesc de la dreapta la stanga. Cu exceptia celor care mananca Kosher, este inchis publicului.

Sinagoga Maisel (Maiselova synagoga)

Construita de Mordechai Maisel, cladirea originara in stil renascentist a fost victima incendiului din 1689. O noua sinagoga in stil neo-gotic a fost reconstruita in locul ei.

Din anii 1960 gazduieste o colectie fascinanta de argint evreiesc, textile, inscrisuri si carti, majoritatea aduse in Praga de nazisti cu intentia de a deschide un muzeu al oamenilor disparuti.

Adresa Sinagoga Maisel:
Maiselova 10, parte Josefov a Muzeului Evreiesc

Biserica Sfantului Duh (Kostel Sv.Ducha)

A fost construita la mijlocul secolului al XIV-lea, ca parte a manastirii benedectine de maici. Biserica a fost distrusa in 1420 in timpul Razboiului Husit si foarte deteriorata de foc in 1689. Mobilierul este majoritar in stil baroc. In interiorul bisericii este statuia Sf. Ana si bustul Sf. Wenceslas si a Sf. Adalbert. In fata bisericii sta statuia de piata a Sf. Ioan Nepomuk.

Sinagoga Spaniola (Španělská synagóga)

Construita in 1868, Sinagoga Spaniola a primit acest nume dupa interiorul in stil maur. Exista o expozitie care arata viata evreilor in Republica Ceha de la momentul emanciparii si pana in ziua de azi.

In magazinul de suveniruri al Sinagogii Spaniole veti gasi excelente indrumatoare in Torah, tichii si alte cadouri exceptionale.

Adresa Sinagoga Spaniola:
Vězeňská 1, Prague 1.

Manastirea Sf. Agnes (Klášter sv.Anežky)

Manastirea a fost infiintata in 1234 de catre Agnes, sora Regelui Wenceslas I. In anii 1230, a fost o manastire dubla, pentru femei Sarmana Clasa si pentru barbati Minorites. Exista doua biserici in manastire: Biserica Sf. Salvator unde s-a gasit mormantul Sf. Agnes si Biserica Sf Francis cu mormantul Regelui Wenceslas I. Astazi manastirea este folosita de Galeria Nationala pentru a expune colectiile de arta europeana medievala.

Rudolfinumul (Rudilfinum)

Construit intre 1876 si 1884, Rudolfinumul este un exemplu extraordinar al stilului neo-renascentist ceh.

A fost numit in onoarea Printului Incoronat Rudolf de Habsburg. Intre razboaie a servit ca sediul Parlamentului Cehoslovac, astazi fiind casa Orchestrei Filarmonice Cehe si a Galeriei Rudolfinum, unde au loc expozitii temporale de arta.

Muzeul Evreiesc

In timpul perioadei comuniste, Muzeul Evreiesc era sub conducerea Guvernului; mai tarziu, dupa revolutie a fost redat comunitatii evreiesti incepand cu 1994. In total, muzeul este format din sase situri istorice: Sinagoga Maisel, Sinagoga Spaniola, Sinagoga Pinkas, Vechiul Cimitir Evreiesc, Sinagoga Klausen si sala de ceremonii, toate oferind vizitatorilor o imagine reala asupra vietii si culturii evreiesti din Praga de-a lungul secolelor, inclusiv tragicele evenimente ale ocupatiei naziste si a celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Adresa Muzeului Evreiesc:
U Staré školy 1, Praha 1, Vechiul Oras
Tel: +420 224 819 456, Fax: +420 224 819 458
Metrou: Staromestská/Tramvai: 17, 18,
Website: www.jewishmuseum.cz

Program de functionare al Muzeului Evreiesc
- 1 Aprilie - 31 Octombrie : 09:00 - 18:00
- 1 Noiembrie - 31 martie : 09:00 - 16:30
Inchis: Sambata si in zilele de sarbatoare evreiesti

Taxa de intrare pentru Muzeul Evreiesc
- 300 CZK (pret redus 200 CZK)
- copii sub 6 ani au intrarea gratuita

Golem

Exista, aparent, cateva povesti despre Golem in folclorul evreiesc. Iata una dintre ele. Locul povestii este Praga secolului al XVI-lea. Comunitatea evreiasca este amenintata de calomniatori care sustin ca evreii au omorat copii crestini si ca au facut pasca cu sangele lor (de fapt, legea evreiasca interzice strict consumul oricarui tip de sange). Un crestin daca omora un copil si il aseza in casa unui evreu, il raporta pe evreu si averea acestuia urma sa fie executata si impartita intre crestinul care l-a raportat si guvern. In mod clar, ghetoul evreiesc avea nevoie de un supraveghetor.

Rabinul Judah Loew s-a folosit de informatiile din Kabalah - principala carte a misticismului evreiesc - pentru a invata formula prin care Dumnezeu a facut primul om din argila, iar apoi cu ajutorul a doi oameni piosi a construit un om din argila si l-a adus la viata. Ultimul pas a procesului a fost sa scrie numele secret al lui Dumnezeu pe un pergament si sa-l puna pe fruntea golemului.

Golemul lui Loew avea intre 2 si 2,5 m inaltime si avea o putere extraordinara, dar avea o dispozitie foarte placida si pasiva, in special atunci cand nu se afla sub ordinul de a se comporta altfel. Ii lipsea darul pe care doar Dumnezeul il poate oferi, puterea de a vorbi. Din cauza ca acest gigant era pasiv si mut, oamenii din ghetou au presupus ca era fara minte si astfel cuvantul “golem” a ajuns sa insemne si “idiot”.

Noaptea golemul pazea ghetoul, prinzandu-i pe toti calomniatorii cu mainile patate de sange. El singur a sfarsit cu succes posibilitatea calomniatorilor cu sange de a face rau comunitatii evreiesti. Dupa aceea Loew l-a convins pe Imparat sa sfarseasca practica calomniatorilor cu sange care profitau de pe urma lor. Atunci cand Golemul n-a mai fost folositor Loew a indepartat pergamentul de pe fruntea lui si creatura s-a transformat intr-o statuie, iar statuia acestuia se odihneste si azi in podul sinagogii.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Praga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe